Τι είναι τελικά το messy or sensory play;

2021-02-15

Aγαπημένοι μου φίλοι, 

Αυτές τις μέρες έψαχνα να στείλω ένα αισθητηριακό παιχνίδι στα παιδιά μου ώστε να παίξουν με τους γονείς τους στο σπίτι.  Έτσι έψαξα μερικές πληροφορίες  για το messy/sensory play. Έίναι ένα είδος παιχνιδιού στο οποίο τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας και ικανοτήτων χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις για να παίξουν. Εγείρει όλες τις αισθήσεις του παιδιού με τη μόνη διαφορά ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται λερώνουν!

 Μέσω του συγκεκριμένου τύπου παιχνιδιού το παιδί ακούει, αισθάνεται, αγγίζει και μυρίζει, έρχεται σε επαφή με χρώματα, υφές, σχήματα και μορφές σε δύο και τρεις διαστάσεις.Έρχεται επίσης σε επαφή με έννοιες όπως αυτές του σχήματος και του μεγέθους, καθώς μαθαίνει να υπολογίζει, να ομαδοποιεί, να ταξινομεί, να δημιουργεί μοτίβα κ.λπ.Τo messy play ενισχύει τη φυσική περιέργεια των παιδιών και ασκεί τη λεπτή τους κινητικότητα, φέρνοντάς τα σε επαφή με νέα υλικά και τρόπους διαχείρισής τους.Μέσω αυτού, τα παιδιά χτίζουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Ταυτόχρονα, πειραματιζόμενα με νέα υλικά, καλλιεργούν την επίλυση προβλημάτων, καθώς προσφέρει ένα διαφορετικό τρόπο έκφρασης για τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και σκέψεις των παιδιών. Έτσι, ενισχύεται η φαντασία και η δημιουργικότητά τους.

Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους είναι:Αφρός, δαχτυλομπογιές,κόλλες, σαπουνόφουσκες, νερό, πηλός, ζυμάρι, πλαστελίνες, άμμος, πέτρες, κοχύλια, φύλλα, αλεύρι, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι κ.λπ.

Πάμε να δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποίησουμε το messy play στο σπίτι με τα παιδιά μας. Υπάρχουν αρκετά εργαστήρια που οργανώνουν ομάδες messy play ακόμα και για παιδιά 12 μηνών, όπως και για μεγαλύτερα παιδιά. Μη διστάσεις ωστόσο να δοκιμάσεις κι εσύ στο σπίτι κάτι ανάλογο με τα παιδιά σου.

▶ Ντύσου ανάλογα, ώστε να μη φοβηθείς να λερωθείς.

▶ Διάλεξε μια ώρα της μέρας που τόσο εσύ όσο και τα παιδιά αισθάνονται ξεκούραστα και έχεις την απαραίτητη υπομονή για ένα τέτοιο είδος παιχνιδιού.

▶ Αν πρόκειται να παίξετε μέσα στο σπίτι, το πρώτο πράγμα που είναι χρήσιμο να κάνεις είναι να βάλεις όρια, δηλαδή να προσδιορίσεις τον ακριβή χώρο που θα πραγματοποιηθεί το παιχνίδι. Αυτό μπορεί να γίνει στρώνοντας ένα σεντόνι ή ένα κάλυμμα στο χώρο που θα παίξετε, ώστε να ξέρετε πού θα λερώσετε.

▶ Όπου θεωρείς ότι χρειάζεται, υπενθύμισε στα παιδιά να είναι προσεκτικά - με προτρεπτικό τόνο. Απόφυγε φράσεις όπως: «ΜΗΝ κάνεις αυτό» ή «ΒΑΛΕ την άμμο μέσα στο κουτί!». Είναι προτιμότερη η προσέγγιση «Προσπάθησε να κρατήσεις την άμμο μέσα στο κουτί» κ.λπ.

▶ Ναι, πολλές φορές θα συμβούν και μικροατυχήματα και θα λερωθείς περισσότερο από αυτό που περίμενες! Θυμήσου ότι κι αυτά είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης. Εξήγησε με υπομονή στο παιδί τι συνέβη και πώς θα αποφευχθεί την επόμενη φορά.

▶ Το messy play είναι μια καλή ευκαιρία να μάθεις στα παιδιά πώς να είναι υπεύθυνα. Ζήτησέ τους να σε βοηθήσουν να καθαρίσεις το χώρο κι έπειτα να καθαρίσουν και τα ίδια τα χέρια τους.

▶ Αν ο καιρός το επιτρέπει, χρησιμοποίησε το μπαλκόνι ή τον κήπο. Εκεί τα παιδιά κι εσύ θα αισθάνεστε πιο άνετα και δε θα φοβηθείτε για το λέρωμα του σπιτιού.

▶ Σκέψου από την αρχή τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε. Είναι προτιμότερο να μην έχετε πολλά υλικά στην αρχή, ώστε να τα διαχειριστείς πιο αποτελεσματικά.

▶ Φυσικά, επιβλέπεις ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά - για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάποσης κάποιου υλικού.

▶ Αλλά το πιο σημαντικό είναι να περάσει καλά το παιδί αλλά και εσύ ώς ενήλικας μαζί του

Καλη διασκέδαση λοιπόν!



Education is freedom/εκπαιδευτικό blog 
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2021
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε